»BUDNI fizična inteligenca« ©

Fizična inteligenca je novejši koncept,  ki se običajno uporablja v kontekstu ostalih inteligenc, tako čustvene, duhovne, racionalne inp. Omejitev vseobsežnosti  racionalne inteligence se v občem smislu uveljavi že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. To pomeni, da pri merjenju inteligence ne moremo govoriti zgolj o IQ testih, pač pa še o celotnem spektru vedenj in znanj, ki jih na prelomu tisočletja razvijamo v domala vseh disciplinah, od psihologije, genetike in nevrologije. Tem znanjem smo podali oznake EQ (čustvena inteligenca), SQ (duhovna inteligenca) ter PQ (fizična inteligenca).

V Društvu Budni na podlagi številnih izkušenj dela z ljudmi in podjetji delujemo na osnovi treningov, kjer je ključni cilj povezovanje inteligenc. Poleg omenjenih inteligenc smo razvili še koncepte socialne in osebne inteligence. Osebna inteligenca ali karakter človeka je nekaj, kar je moč dopolnjevati in nadgrajevati celotno življenje. Temu običajno rečemo duhovna ali osebnostna rast.

V Društvu Budni sledimo znanstvenim raziskavam razvoja človeškega fenomena in delujemo s strokovnjaki na področju psihologije, nevrologije, športa in medicine. Zanima nas razvoj človeškega potenciala v vseh njegovih aspektih. Društvo deluje na podlagi vrednot, kot so dostojanstvo, integriteta, samodisciplina.

Ker vemo, da je povezava uma in telesa trajna in neobhodna, da so bolezni psihosomatske, v društvu razvijamo fizično inteligenco kot preventivo in kot način življenja, ki nam omogoča, da prisluhnemo telesu in njegovi simbolni govorici. Na ta način poleg ostalih treningov dr. Lucije Mulej Mlakar integriramo nasprotja v lastni duševnosti in trajno preoblikujemo lastne manjke v stabilne miselne entitete, kjer za toge konstrukte ni nobenega prostora več.

Posamezniki, ki so se odločili za celostno obravnavo, opažajo spekter sprememb. Gre za dvig osebne in socialne inteligence, zlasti ob pri rednem treningu, na naslednjih nivojih:

• Zvišana stopnja umirjenosti posameznikov v vsakodnevnih situacijah stresa in napetosti
  • Višja stopnjo koncentracije in sposobnost trajnejšega osredotočanja na en objekt opazovanja
  • Dvig kvalitete kognitivnega aparata oz. sposobnosti mentalnega osredotočanja (miselne fiksacije oz. zvišana stopnja pomnenja, izboljšanje spomina, umiritev misli)
  • Dvig samospoštovanja
  • Izboljšana povezava med tokovi impulzov v možganih in samo mehaniko telesa

Misel tedna

"Ne sprašujte se predolgo, kaj je šlo narobe. Namesto tega se osredotočit na naslednji korak in porabite vso svojo energijo za korak naprej - v smeri iskanja odgovora."

(Denis Waltley)